Výměna svíček - Replacing spark plugs

27.12.2013 09:01

Jedním ze základních úkonů běžného servisu je výměna svíček. Já osobně jezdím  NGK  DCPR9EIX .

Sám jsem se před lety obával a studoval jaký je k svíčkám přístup ale po nacvičení je to záležitost na cca dvacet minut.

Umístění svíček je jasné a místo kudy k nim je na obrázku .

Nejprve je potřeba mít po ruce potřebné nářadí ( svíčkový klíč , očko  velikost 5/8  )  a pomocné doplňky ( gumovou hadičku , a pevnější drát ) .

       Pro výměnu přední svíčky je potřeba sundat sání levé strany předního válce , pak se dá krásně dostat ke svíčce a sundat kabel ,

po sundání kabelu se dá krásně nastrčit očkový klíč, svíčka povolit a zbytek rukou vyšroubovat . Nasazení je to samé v opačném pořadí :-) .

  Zadní svíčka je o něco komplikovanější. Je potřeba sundat kryt airboxu - nádrž a vše dělat otvorem  B dle prvního obrázku . Pomocí drátu naohýbyného do tvaru jako je na fotce , sundat ze svíčky kabel (poslední obrázek levá pozice ) . Pak pomocí svíčkového nastrčného klíče a kloubového nástavce dostat vše na svíčku a povolit a vyndat . Nasazení není o moc složitější , a používám k tomu gumovou hadičku , kterou nasadím na svíčku a krásně s ní natočím svíčku do závitu

... po té nasadím klíč a dotáhnu.

Pracnější je nasadit zpět kabel , nasazení je pohodlnější opět pomocí drátu který naháknu na gumovou objímku )poslední obrázek pravá pozice )  a zatlačím a zacvaknu na svíčku.

   Mám lepší zkušenost s nasazením kabelu když okraj máznu troškou mýdlové vody , která dovolí gumě klouzat po izolátoru a líp se posunout do místa kdy kovová objímka zacvakne konec svíčky.  Při nasazování a sundavání zadního svíčkového kabelu dávejte pozor na to jak moc za něj taháte , už jsem ho dokázal povytáhnout z cívky a moto pak zlobilo na zadní válec , a není jednoduché stoprocentně kabel zacvaknout zpět jen otvorem kterým se mění svíčka. Ke kontrole nasazení kabelů na cívce , je pak lepší sundat celý vršek i spodek airboxu a k cívce se dostat z vrchu.

  Tak popravdě , myslím že dřív než jsem to sepsal , bych měl svíčky vyměněné :-) .